Karl Momen

Skulptur och måleri.
Svensk konstnär, född 1934 i Meshed, Iran.
Utbildning konst och arkitektur i Tyskland
1957-62.
Sedan 1962 bosatt och verksam i Sverige,
sedan många år också i San Francisco, USA.

Utställningar av måleri och skulptur i olika
museer, konstcentra och biennaler i Europa,
Förenta Staterna och Japan. Bl a Chicago och St. Peter, Minnesota 2004, Silicon Valley 2005 samt Seattle 2006. Nu pågår en utställning på Konstakademien Stockholm aug-okt 2009.

Momens mest betydande verk är monumentalskulpturen "The Tree of Utah", höjd 28 meter. Utförd i betong och järn, med "lövbollar" av bl.a mineralet diopsid. Uppförd 1982-86 i Great Salt Lake Desert, Utah, USA.

"The Tree of Utah",
28 m hög

Stig Johansson
Konstkritiker Svenska Dagbladet
"Det är inte helt lätt att inordna Momens konst i något fack, den är på det hela taget angenämt trendlös. Visst kan man orda lite om kubism, Bauhausanda och böjelse för konstruktivism i största allmänhet. Men i allt detta har han sin egen stämma och profil. Momens målningar kan man uppleva mycket direkt och spontant, känna sig som innesluten i ett bildrum av distinkt form och mättad färgprakt - en något kylig men också sensuell omfamning.

Det händer åtskilligt i hans målningar, möblerade med en hel geometrisk arsenal av kuber, koner, cylindrar, kvadrater, som han får att agera i bestämda rytmiskasekvenser - ett nonfigurativt rum, fyllt av det innehåll som formerna i och för sig framkallar".

"Cleopatra" (Shakespeare),
färglitografi, 41x41 cm


"Composition VIII",
olja på duk, 70x55 cm
"Composition VI",
olja på duk, 100x80 cm

Galleri Överkikaren
Monica Ström-Almgren
Köpmangatan 12, Gamla Stan
111 31 Stockholm
Tel/Fax 08-10 63 10
www.gallerioverkikaren.se
m@gallerioverkikaren.se