BATTE SAHLIN

11 - 26 jan 2014
Galleri Överkikaren

UTSTÄLLNINGSTEXTEN

Från Batte Sahlins målningar strömmar spelmansmusik och folklore från Jämtlands ymnighetshorn. Ett naivt och mustigt folklivsmåleri. Men bakom den oförställda berättarglädjen finns en kunnig målare och kolorist.

Få målare är så entusiasiska som Batte Sahlin.I ett slag bjuds vi till Jämtlands sjudande fjällandskap och skogar. Här hämtar Sahlin de flesta motiv. Hans bilder bubblar av vitskäggiga jämtar, sockenpojkar i blåblus och dans på ängarna. Och på en målning avbildas pappan framför staffliet och med pensel i hand.

I ett skissartat fjällandskap (nummer 27) visar sig Sahlin som styv friluftsmålare. Lätta snabba penseldrag och höga tunna färger, låter ett massivt berg torna upp sig i fjärran.

Sahlin knådar en ljus folklivs-fresk. Tung naturmystik lyser med sin frånvaro också i Sahlins parafraser över Ernst Josephsons Näcken. Detta numera omkring hundraåriga motiv utfördes faktiskt i hela nio variationer. Josephson (1851-1906) var senromantiker och drömde knappast om att kombinera måleri med notblad!, än mindre låta en sprucken fiollåda sticka fram under tavelduken. Men Sahlin blandar friskt egenkomponerade musikverk med måleri och skulptur. Och i en målning framställer han Näcken, som fram till 1800-talet var en läskig mansfigur att skrämma barnen med, som fiolspelande kvinna med blossande kinder. Infallen är många, och det mesta Sahlin gör får karaktär av frodig bacchanal. Fast på jämtländska.

(©) ANDERS ENGMAN jan 2014

Tillbaka !

Galleri Överkikaren
Köpmangatan 12, Gamla Stan
111 31 Stockholm
Tel/Fax 08-10 63 10
www.gallerioverkikaren.se
m@gallerioverkikaren.se