EVA BJÖRKSTRÖM

16 mars - 7 april 2013 Galleri Överkikaren
UTSTÄLLNINGSTEXTEN

Eva Björkström är konstnär men också trädgårdsdesigner och trädgårdsentusiast. I hennes land i idylliska Storängen i Nacka verkar krusbär och spenat bete sig något bortom det väluppfostrade. Åtminstone om man utgår från hennes bilder, som dels berättar om enkel skönhet för ögat. Men också om den egenartade sub-kultur, som gror i mullen under saftglas och parasoller. Hennes målningar och kolteckningar med växtmotiv drivs av häftig kärlek till trädgården som fenomen, och till växtrikets under. Måleri med hjärta. Men också disciplin: till exempel de stora kolteckningarna på uppspänd målarduk kräver minutiös koncentration.

Utställningens titelblad kan erinra om en frö och lök-katalog. Men den generösa konstnärliga blomsterbädden är som sagt målad con amore utan odlings-pedagogisk eller linneansk systematik. Istället möter blomstervärlden i härlig kaotiskhet. Avbildad ömsom i krass detaljrik realism, ömsom små-naivt. Se bara hyacintmotiven: blå och ljusblå och blåvita toner klingar samman till ett porträtt av den nordiska sommarflorans blyga explosivitet.

Idyllen fullbordas av kolteckningarna - eller är det tvärtom ingen idyll alls? De egenartade upp och nedväxande rotsystemen; den döda fågeln som hamnat i skuggan av den kolossala grekiska tempelruinens hängande stenbila (märkliga trädgårdar dom har ute i Nacka!) ; allt resultat av ett ofiltrerat måleri, som visar hur kaos hela tiden möter skönheten. Och som med glatt mod förvandlar ett "simpelt" växt-stilleben (med Gamla Stan i fonden) till en små-surrealistisk, högst njutbar parad av – simpla krukväxter !

(©) ANDERS ENGMAN mars 2013

Tillbaka !

Galleri Överkikaren
Köpmangatan 12, Gamla Stan
111 31 Stockholm
Tel/Fax 08-10 63 10
www.gallerioverkikaren.se
m@gallerioverkikaren.se