Margareta Sjödin,"Nordljus"
oljemålning, 20x30 cm


Cilla Ericson
"Pumpablomma"
olja på duk, 26x26 cm


Cilla Ericson
"Dillväxt"
olja på duk

AKTUELLA UTSTÄLLNINGAR
Arrangerade av Nordens Ljus
I Stora Galleriet och Aktersalongen
6 maj - 30 maj 2017


Margareta Sjödin "Rosa Dag"
olja på duk, 40x60 cm

MARGARETA SJÖDIN är född 1942 i Härnösand.Hon upptäcktes 1965 av Lars Ekborg och anställdes av Povel Ramel för Knäpp Upp. Var sedan verksam som konstnär och inom TV och film ett antal år,en del av filmerna var inspirerade av den nya franska vågen. Därefter flyttade hon med sin familj till Kalifornien i USA, där hon vidareutvecklade sitt konstnärskap till ett mer abstrakt uttryck. Hon har haft utställningar världen över, bl a i Argentina, Mexico, USA och Kina. Hon har tilldelats åtskilliga priser och stipendier och verkat som ambassadör för svensk kultur i USA och för kinesisk konst i väst. Margareta Sjödin är idag åter bosatt i Sverige, där hon fortsätter utöva sitt mångsidiga konstnärsskap.

Recension av Christina Gustafsson , Sydsvenska Dagbladet , 26 mars 2010; "Det är expressiva bilder med starka, gärna skimrande färger. Minnen från barndomsåren i 40-talets Norrland skildras med samma innerlighet och glöd som de okända och främmande i Rymden !"

CILLA ERICSON "Still Life" måleri
CILLA ERICSON är född 1945. Studier; Konstfack måleri & grafik 1962-65 Teckningslärarinstitutet Sthlm 1965-67, Gerlesborgskolan 1967-68
Sedan första separatutställningen "Svarta Bilder" 1973 ingick Cilla Ericson bl a i gruppen, som målade "Sverige Största tavla" på Moderna Museet - en satirisk blick på dåtidens Sverige. Syftet var att testa gränserna för yttrandefriheten. 1980 var Cilla medansvarig för rummet "Rötter, Myter, Minnen" i utställningen "Vi arbetar för Livet" på Liljevalchs, världens största manifestation av 30 kvinnliga konstnärer. Sedan dess har hon dels arbetat med barn och ungdomar i en serie väggmålningsprojekt på allmän plats, dels drivit en målarskola för barn.
I sitt eget arbete har hon hela tiden utgått från naturen, som i fallet "Mångalen",fyra års "nattmålningar" av Mälarens landskap,en lång bildserie, som ställdes ut bl a i Skövde Konsthall 2004-5.
Desutom har hon undersökt växternas och trädens säregna liv i en närmast schamanistisk dialog med dess inre väsen. Den aktuella utställningen "Still Life"på Nordens Ljus visar ett urval av hennes målningar av nyttoväxter, frukt, grönsaker, klätterväxter m.m.

NÄSTA Utställningar är
3 juni - 23 aug UNGA GRAFIKER
26 aug - 27 sept AGNETA LJUNGBERG, måleri
& LARS ISACSON, teckningar & skulpturer

Se Gula Bollen "Kommande Utställningar"!

UTSTÄLLNINGSLOKALERNA på Nordens Ljus är normalt öppna
MÅ - FRE kl 11-14, LÖ kl 13-16 !